facebook dark twitter02 dark youtube dark 

Søvnløshed...Dræber

Søvnløshed – en rigtig dræber…

 

 Søvnløshed kan være et sandt mareridt – dårlig søvn eller mangel på samme går ud over dit humør, dit energiniveauet og ikke dit helbred og velbefindende. Søvnen er altså supervigtig, men hvad kan du selv gøre?    

 

 

 Du skal være opmærksom på, at de fleste mennesker generelt kun sover mellem 6-8 timer hver nat. Egentlig burde din nattesøvn vare minimum 8 timer, men langt fra alle mennesker har det behov. Nogle mennesker vågner endda friske og veludhvilet efter blot 5-6 timers søvn.   stressogsøvn 

 Teenagere er faktisk også en slags mennesker selv om man nogle gange syntes de er mere monstre end mennesker, ja så skyldes det måske netop, at de i særdeleshed brug for søvn. Meget mere søvn end de fleste rent faktisk får. Når stemningen i familien er dårlig og der er flere kontroverser med dårlig tone end gode stunder - er det måske netop søvnen og sovevanerne der skal justeres. Her skal du vide at teenagere faktisk har behov for at sove mellem 9 – 10 timer pr nat.

   Hvis de skal op kl. 7 i hverdagen, bør de således gå i søvn senest kl. 22 …det er nok ikke tit det sker i den gennemsnitlige familie. Problemet kan findes i teenagernes melatonin. Der er faktisk en biologisk grund til at de er svære at få i seng og få til at sove kl 22, fordi de netop i teenageårene kan lide af forskudt produktion af søvnhormonet melatonin. Og oveni er søvntilstanden meget længere om at forlade dem om morgenen, fordi deres krop forsøger at få søvnbehov dækket ind om morgenen.

 

Og hvad stiller man så op? Forældre kan jo ikke tvinge teenagere til at sove, og de skal jo også selv lære at tage ansvar, også for deres søvnbehov, prøv derfor følgende… Start med dig selv og tag dig eget søvnbehov alvorligt, og gå tidligt i seng, når du er træt (du er rollemodel, og hvis du selv er en natteravn, er din teenager det sandsynligvis også) Tal med din teenager om konsekvenserne af manglende søvn: hukommelse, evne til fokus, indlæring og koncentration forringes, humøret blir dårligt, man mangler socialt overskud

Når du har mistanke om, at manglende søvn har indflydelse på deres humør eller præstationer, så sig, at det virker som om de mangler søvn, men læg samtidig vægt på, at de selv skal tage ansvar for deres eget søvnbehov.

 

 

Man kan gøre noget ved den forskudte melatonin produktion - ved at have et regelmæssigt søvnmønster, ingen fysisk træning, computer o.lign. inden sengetid: Sluk for det trådløse Internet kl 21, hjælp dem på vej med gode vaner bed om at tlf lægges i køkkenet kl 21 sørg for at frigive dem fra de sociale medier der lægger pres på dem med altid at være online, måske vil de efter en tid faktisk værdsætte den time i ro og mag, og de vil sikkert begynde at kede sig og naturligt gå i seng tidligere, de fleste unge ser jo også tv serier og alt muligt via nettet, dvs de har adgagn døgnet rundt og det kan være svært at slippe disse ting.

 

Men du kan være sikker på at det går ud over deres præstation i skolen og deres koncentration og så er der startet en dårlig cirkel med dårlige vaner der følger dem ind i voksenlivet. Og jo det er faktisk ok, at sove ud i weekenden, de har brug for det

 Søvn eller mangel på samme... Alle mennesker sover. Det er simpelthen en nødvendighed. Berøvelser af søvn er tilmed brugt som terror, da du ved berøvelse af søvn gennem længere tid vil miste din evne til at stå fast. Din dømmekraft vil blive svækket og din hukommelse vil begynde at svigte. Måske af samme grund at problematikker som fx Alzheimers sygdom er kædet sammen med manglende søvn. Får du ikke tilstrækkeligt med søvn begynder dine systemer at svigte.

  hovedsmerter 

Hvordan virker manglende søvn på din krop?

   Du vil som det første mærke det på dit energi niveau først og også på din mentale præstations evne. Du vil måske have sværere ved at huske, hvad du har foretaget dig dagen eller flere dage forinden. Søvn er vigtig for at alle dine systemer kan fungere korrekt. Det er nemlig søvn, der gør sådan at din krop kan genoplades. Søvn sørger for at din krops celler bliver repareret efter dagens skader og søvn sørger for at dannelsen af nye celler foregår efter planen. Ved manglende søvn stresser du kroppen og du kan let ende i en ond spiral.

 

 

Udskriv Email